Εθελοντισμός

Ημερίδα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ»

Ο Εθελοντισμός ως έκφραση του Ανθρωπισμού, ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ανιδιοτέλεια και συνιστά ισχυρό θεσμό που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και προσδίδει νέο περιεχόμενο στη ζωή του εθελοντή, ο οποίος «λαμβάνει, προσφέροντας»…Με στόχο την ανάδειξη της ζωτικής αξίας του Εθελοντισμού –ο οποίος αν και δεδομένος για τη λειτουργία μιας υγιούς κοινωνίας έχει υποστεί σταδιακή αλλοίωση στις μέρες μας- ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, με συνέπεια σε κοινωνικές δράσεις που προάγουν την Προσφορά και την Αλληλεγγύη, διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), Ημερίδα με θέμα: «Εκκλησία & Παιδεία, υπέρμαχοι του Εθελοντισμού»

 

Special Olympics

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics – Αθήνα 2011, κινητοποίησε πάνω από 600 σπουδαστές του να συμμετέχουν ενεργά ως εθελοντές στη διοργάνωση των αγώνων. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, συνέβαλε στη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, στην καλλιέργεια της ιδέας του εθελοντισμού στους σπουδαστές του αλλά και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την αυτοεκτίμηση και την υπεράσπιση των ικανοτήτων των ατόμων με διανοητική αναπηρία. Στον πρόεδρο του Ομίλου Σοφοκλή Ξυνή απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη και ουσιαστική συνεισφορά του στο πρόγραμμα εθελοντισμού του κινήματος των Special Olympics και στην καλλιέργεια της ιδέας του Εθελοντισμού.
 

Ημέρες Αιμοδοσίας – Τράπεζα Αίματος

Όλα τα παραρτήματα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, με στόχο να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανάγκης χιλιάδων συνανθρώπων μας σε αίμα, έχουν καθιερώσει την Ετήσια Ημέρα Αιμοδοσίας. Με τη συνεργασία του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, του Νοσοκομείου Αχέπα Θεσσαλονίκης, του Νοσοκομείου «Αττικό» και του Ασκληπιείου Βούλας, ο Όμιλος ΞΥΝΗ προχώρησε στη δημιουργία Τράπεζας Αίματος. Ένα πραγματικό «διαβατήριο ζωής» για σπουδαστές, εκπαιδευτές, γονείς και συνεργάτες, που ίσως κάποια στιγμή βρεθούν στην ανάγκη για λήψη αίματος, το οποίο διατίθεται ανά πάσα στιγμή και δωρεάν.

 

Κίνημα ECO-logical X-mas

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, λειτουργώντας απόλυτα πράσινα τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, στηρίζει την απόφαση των φοιτητών και σπουδαστών του να «πρασινίσουν» τα Χριστούγεννα και να τα κάνουν eco-logical για το καλό του πλανήτη. Να περάσουν το μήνυμα της οικολογικής αφύπνισης μέσα από την παγκόσμια γιορτή του Χριστουγέννων. Με το σύνθημα «ΝΑΙ στα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ Χριστούγεννα» οι σπουδαστές του Ομίλου προσκαλούν όλους μας «Να κάνουμε ξανά τον Άη Βασίλη πράσινο».

 

 

 

Δενδροφυτεύσεις & καθαρισμοί

Οι σπουδαστές του Ομίλου ΞΥΝΗ συμμετέχουν ενεργά σε προσπάθειες δήμων και φορέων για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου που έχει αλλοιωθεί από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών, βυθού, δασικών εκτάσεων, κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

Συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Η συνεργασία ανάμεσα στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ περιλαμβάνει την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων σεμιναριακού τύπου με αντικείμενο τον εθελοντισμό και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τη διοργάνωση εκδηλώσεων με εικαστικό χαρακτήρα και θέμα την αρκούδα και την άγρια φύση, καθώς και διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά. Επίσης οι σπουδαστές του Ομίλου μπορούν να απασχοληθούν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

 

Προσβασιμότητα

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες» ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ διοργανώνει κάθε χρόνο μια εναλλακτική δράση με τίτλο «Για 10′ ΑμεΑ». Προσκαλεί του πολίτες της πόλης να βιώσουν για λίγα λεπτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία, όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν σεβόμαστε το δικαίωμά τους για άνετη μετακίνηση και αξιοποίηση των αντίστοιχων υποδομών που δημιουργήθηκαν για να τους διευκολύνουν. Οι σπουδαστές του Ομίλου καλούν τους διερχόμενους να κινηθούν ανάμεσα σε τοποθετημένα εμπόδια, καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, να διανύσουν μια απόσταση ανάμεσα σε πλήθος άλλων ατόμων χωρίς να βλέπουν, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες όπως το goalball (ποδόσφαιρο για τυφλούς) κ.λ.π.

 

Εκστρατείες Ενημέρωσης

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ διοργανώνει κάθε χρόνο ανοιχτές διαλέξεις, συζητήσεις και σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση των σπουδαστών του αλλά και του ευρύτερου κοινού σε θέματα που αφορούν όλους μας, όπως:

  • Το AIDS
  • Τα Ναρκωτικά
  • Η Ασφαλής Οδήγηση
  • Η Παροχή Πρώτων Βοηθειών
  • Η Εθελοντική Αιμοδοσία

Ανάπλαση πάρκου Γκράβας

Περισσότεροι από 400 εθελοντές –σπουδαστές του Ομίλου ΞΥΝΗ ως επί το πλείστον, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, και εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων – συμμετείχαν στο μεγάλο εθελοντικό project ανάπλασης του πάρκου της Γκράβας, δίπλα στο ιστορικό σχολικό συγκρότημα, μια δράση που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία από κοινού από τον Όμιλο ΞΥΝΗ και την 5η δημοτική κοινότητα του δήμου Αθηναίων. Για το project χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε 2 ημέρες περισσότερα από 900 λίτρα χρώμα και 100 πινέλα-ρολά βαφής για βάψιμο των τοίχων περιμετρικά του σχολικού συγκροτήματος, 150 σακούλες απορριμμάτων για τον καθαρισμό του πάρκου, 80 δέντρα, στο πλαίσιο της δενδροφύτευσης του πάρκου της Γκράβας και του περιβάλλοντος χώρου. Η εν λόγω εθελοντική δράση αναβάθμισης του πάρκου της Γκράβας -και κατ’ επέκταση η γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής- εκτός του ότι είχε αθρόα προσέλευση εθελοντών, έτυχε και της τιμητικής παρουσίας σημαντικών εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.