Μεγάλες προσωπικότητες στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σοφοκλή Ξυνή

Σοφοκλής Ξυνής: «Το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας»

Στο κατάμεστο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και εκπροσώπων των ΜΜΕ, αλλά και πλήθους αποφοίτων και στελεχών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή, συγγραφέα και προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή, «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης».

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κκ.: Μάρκος Μποναζούντας (καθηγητής ΕΜΠ, Χάρβαρντ, ΜΙΤ και προσωπικός μαθητής του κ. Ξυνή, που ταξίδεψε από τη Μάλτα αποκλειστικά για την παρουσίαση του βιβλίου), Φώτης Παπαθανασίου (διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη) και Κωνσταντίνος Λούλης(γνωστός αλευροβιομήχανος, ο οποίος πρόσφατα δώρισε την έπαυλή του στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»), ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και επικεφαλής των σπουδών Δημοσιογραφίας στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, Κώστας Χαρδαβέλλας.

Στις 264 σελίδες του βιβλίου του, που αποτελεί πρόταση-τομή για διέξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, ο καθηγητής Σ. Ξυνής κατέγραψε το όραμά του να γίνει η χώρα μας Διεθνές Πνευματικό Κέντρο, γεγονός που θα συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάκαμψη αφενός και αφετέρου στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας ως πολιτιστικής υπερδύναμης.

Για πρώτη φορά σε βιβλίο όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση

 Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης (ο όμιλος ΞΥΝΗ φέτος «κλείνει» τα 60 του χρόνια),ο κ. Σοφοκλής Ξυνής κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει –για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα!– όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας. «Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές ήταν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000, γεγονός που τις απέφερε έσοδα 3,2 δισ ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ξυνής.

Ο κ. Ξυνής τόνισε εξάλλου, πως το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα ενός 30ετούς αγώνα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ για την εξωστρεφή αναδιάταξη της ελληνικής εκπαίδευσης, ενώ επεσήμανε πως το θέμα τη προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ όσο και στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς. «Η υποδοχή ξένων φοιτητών βοηθά πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά έχει παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας», υπογράμμισε. Στη συνέχεια της παρουσίασης, το λόγο πήρε ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος τόνισε ότι η μετατροπή της χώρας μας σε εκπαιδευτικό κόμβο της Μεσογείου, θα έδινε προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Μάρκος Μποναζούντας: «Ανάγκη προγραμματισμού της Παιδείας σε ορίζοντα 50ετίας»

Την ανάγκη προγραμματισμού της Παιδείας σε ορίζοντα 50ετίας υπογράμμισε ο Μάρκος Μποναζούνταςκαθηγητής ΕΜΠ, Harvard& ΜΙΤ, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί έμφαση σε λίγους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπρέψει. Από πλευράς του, ο κ. Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στάθηκε στο κομμάτι της πολιτιστικής διπλωματίας, λέγοντας ότι η μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργήσει πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.

Δείτε  εδώ το video της παρουσίασης, μέσα από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA TV.

Δείτε  εδώ το video της παρουσίασης, μέσα από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ANT1.

*Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Ξυνή έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων: οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μυγιάκης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο τέως υπουργός Βύρων Πολύδωρας, οι βουλευτές Απόστολος Ανδρεουλάκος, Απόστολος Κράτσας και Πέτρος Μαντούβαλος, ο στρατηγός Δημήτρης Μπάκας, ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο πατήρ Δημήτριος Νίκου (ως απεσταλμένος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου), σύσσωμη η ομάδα handball του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, η γενική διευθύντρια του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Κατάβελος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ηλίας Ιορδανίδης, ο γεν. γραμματέας του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος, ο γεν. γραμματέας της ΕΠΣΑ Γαβρίλος Παπαδόπουλος.Επίσης, παρευρέθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές και αθλητές, μεταξύ των οποίων οι: Μίμης Δομάζος, Γιάννης Φρονιμίδης, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Αντώνης Τζανετουλάκος, Νίκος Πατσιαβούρας, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Στέλιος Σαραφίδης, Σωτήρης Γκαβέλος, Τάσος Κωνσταντίνου, Φώτης Ντακουβάνος, Γιώργος Βαΐτσης, Ανδρέας Μπονόβας, Πέτρος Ξανθόπουλος.